Groove interview by Andreas Eriksson early 2004.

Deras EP Hatfylld och nerpissad varar bara i drygt tio minuter men innehåller ändå elva spår. Men Massgrav behöver inte längre tid på sig för att välta dig.
- Dom bästa låtarna är bara 40 sekunder långa. Det är den ultimata längden för en punklåt. Annars blir det tråkigt, säger sångaren och gitarristen Johan Norsebäck.
Blåst på konfekten, Jävla smörande och Spräckt skita i piketen är bara några av låtarna som spyr ut hat och uppror mot det rådande samhället. En manglande råpunk, med en mörbultande kraft, där texterna är mer slagkraftiga än finurliga.
- Allt handlar om att förmedla en känsla, fortsätter Johan Norsebäck. Vi vill inte predika något speciellt budskap. Var och en får se till att samhället förändras på sitt eget sätt, sätta det i sitt eget system. Våra låtar handlar mer om hat som känsla. En känsla som blir positiv genom musiken. Det är ett sätt att avreagera sig på.
Trots att ni inte har något direkt budskap är era texter väldigt samhällskritiska. Hur ser ett bra samhälle ut?
- Jag vet inte riktigt. Sverige har egentligen ett bra samhälle, men det finns ändå mycket skit. Det räcker att slå upp en tidning så blir man förbannad.
Massgrav bildades i början av nittiotalet. Johan och basisten Ola brukade sitta och lyssna på Mob 47 i bandspelaren, på vinylspelaren gick det bara att spela A-sidan på Discharges Why. Ola hade nämligen limmat fast skivan under en fest.
Efter ett tag var det dags för Johan och Ola att själva mangla sönder lyssnarna. Två avhoppade trummisar samt ett uppehåll på fyra år senare är det Mattias ”Indy” Pettersson som numera bankar på trumskinnet.
EP:n är deras första skivsläpp och även om den har en betonghård yta och ett stort allvar bakom finns det utrymme för komiska inslag. I avslutande låten I maskopi finns det ett citat från en av de manliga personerna i den gamla åttiotalsdokumentären Snickeriet som handlar om några udda och utsatta personer som gavs möjlighet att arbeta i ett snickeri. Ett oväntat avbrott som blåser in en frisk vind i den kompakta tyngden.
- Vi tog med citatet som en bonus. Han är en skön kille, samplingen är en hyllning till honom. Snickeriet är något vi dyrkar och dom flesta i Sverige har någon form av relation till dokumentären, säger Johan.