Interview by Björn in Steetmusic FC (never published...)

Hej Massgrav! Var vänliga att presentera er för Streetmusic F.Cs läsare!

Ola: Äh vafaan, den här får nån annan ta.
Johan: Ok, jag tar det. Vi e tre sköna stekare som mest glassar fram i tillvaron; Johan (norse) som sjunger och spelar gura, Ola som sjunger och spelar bas och Indy som lirar trummor och håller käften.

Enligt er biografi startade Massgrav sin karriär för 15 år sedan. Vad har ni åstadkommit under denna tidsperiod?

Ola: 15? Nääe, det är väl typ nie, tie år sen nu tror jag. Nått sånt. Javafan... vi gjorde en kassett som hette Total Jävla Masslakt när Erlando lirade med oss och sen så höll vi på med lite annat skit ett tag och det blev inte så mycket gjort och sen lirade vi in en CDR med Conny som hette Fast i Skiten... och så har vi ju sjuan på Escorbuto och CDn på Sound Pollution. Och nu så håller vi på och gör låtar som fan och ska släppa, förhoppningsvis som en split med Diskonto, om vi kommer överens om alla detaljer och så ska vi vara med på ett par samlingar om dom blir klara nån jävla gång. Vad har DU gjort dom sista nie åren, är det så jävla mycket mera?
Johan: Vafan, en demo, en CDR , en sjua och en CD, det e fan inte så illa pinkat. Du får ju för fan räkna i antal låtar! Vi har ju snitsat ihop minst ett 50-60-tal hits under våra år. Hur många tidningar har du fått ihop? Just det!
Massgrav – Streetmusic FC = 10-0!!!

Ni verkar vara tre riktigt förbannade snubbar. Så som jag förstår det hela så hatar ni det mesta och är inte rädda för att proklamera det i era intervjuer och texter. Vilka nya resp. gamla punkgäng förtjänar en ros från familjen Massgrav ?? och vad hatar ni allra mest, generellt sett?

Ola: Vi lär ju säga vad vi tycker, eller? Varför skulle man vara rädd för det?
Johan: Vi e då inte rädda, varken för att risa eller rosa så här har du några svenska band som äras bör:
Gamla(R.I.P.): Mob 47, Kurbits I.R., No Security, Final Exit, G-anx, Dellamorte.
Nya: Diskonto, Krigshot, Victims, Uncurbed, Sayyadina, Bruce Banner, Genocide SS, Vectors, Accidents.
Skulle vi böra snacka utländska band så skulle inte ditt papperslager räcka långt, men du ska få några: Infest, Yacopsae, Hellnation, Dropdead och Los Crudos.
Det vi hatar mest är fan sånna som snackar en massa skit om oss utan att ha koll på vad dom snackar om… jävlar vilka nollor det finns. Fast vi får alltid sista ordet så dom kan hålla käften!

Några fler åsikter angående Sveriges punkscen? Den internationella punkscenen?

Ola: Du, vänta tills nästa släpp, där kommer det mer åsikter, lita på det!
Johan: Ojojoj, då kommer kammarna att resa sig på punksen på 44an… hohoho!

Jag kan i eran biografi räkna till totalt tre trummisar. Varför är det alltid strul med trummisar, och hur skiljer sig Indy från Erlando & Conny Slägga (spelmässigt som personmässigt)?

Ola: Trummisar är ena knepiga jävlar, det är väl därför det alltid strular. Indy är den enda medlemmen som har gått att ha inomhus, Erlando och Conny... helt jävla omöjliga. Dåliga på trummor var dom också. Indy är snabbare och så är han ju en brillorm så han får hålla i pengarna och sköta allt krångel.

Enligt vissa människor (inga namn nämnda) så är Massgrav ett plojband. Vad har ni att säga till dessa människor, och varför tror ni att folk tror detta?

Ola: Ok, det här blir säkert långt, håll i hatten. Jag kan fatta att folk kan tro att vi är ett plojband vid första anblicken. När vi började göra lite väsen av oss så var det ingen som visste vilka vi var, vi har inte harvat i hundra gamla kängband i Stockholm, vi har inte hängt ute i Fullersta och sådär och så ser vi ju inte så jävla punkiga ut och identifierar oss inte med punkare direkt. Det är lite kul, jag läste den där boken om svensk tidig punk - Varför tror ni vi låter som vi låter tror jag den heter, jävlar vilken dåligt skriven bok, värsta skiten, passa er för den – och där fanns det dels band som snackade vitt och brett om hur punk dom var på den tiden, vilken sammanhållning det var och vilken fantastisk rörelse det var och sen fanns det ett par band som snackade om att dom aldrig kände sig som en del av den där punkrörelsen och inte kände nån samhörighet med andra punkare. Dom där ”äkta punxen” spelade i band som Cathy and the Heat, Skabb och The Pain medan dom som stod för sig själva var band som KSMB och Ebba Grön...
Såvafan, det kanske inte är så jävla viktigt att vara med dom som är så jävla punk och ser häftiga ut och känner varann, vem fan kommer ihåg Cathy and the Heat nuförtiden?
Sen så gör tydligen våra texter, som har rätt mycket humor och ironi i sig, att en del har svårt att acceptera oss. Plus att vissa verkar (välja att?) missförstå våra texter rätt mycket. Men egentligen är vi ju som vilket jävla kängband som helst, minus nitarna och dreadsen, fattar inte varför det ska vara så jävla upprörande att vi är lite lite lite annorlunda i en kultur som hyllar det annorlunda? Vi hackar ju lite på punkare också, det verkar otroligt förbjudet, man får klaga på allt men punkare är tydligen oantastliga. Fuck that!
Johan: Fy fan vilket långt svar han kläcker ur sig då... jag orkar fan inte tillägga så mycket och jag orkar inte bry mig om vad de tror eller tycker om oss. Det slutar i alla fall alltid med att vi skriver en låt om dom där vi gör ner dom totalt och så gnäller de ännu mer på oss.
Indy: Jag tänker öppna käften en enda gång under den här intervjun och det är enbart för att få citera Euronymous i GAMLA Mayhem: ”Vi är för fan inte ett humanitärt skojband!”.

Massgravs musik är onekligen kompromisslös, så även er lyrik. Vem/vilka skriver texterna och vad inspirerar er? Självbiografiska?

Ola: Det är typ 60% Norse, 37% jag och 3% Indy som gör texterna (när han gör texter så tar det 100 år för oss att göra musik till dom, så han har lite handikapp). Jag svarar inte för Norses texter – vi gör lite olika låtar han och jag – men mina är oftast självbiografiska i den meningen att dom uttrycker nått som jag retar upp mig på eller nått som har hänt. Sen händer det att jag kommer på en schysst titel och skriver nått utifrån den, som tex Nu blåser vi snuten, den är inte självupplevd tyvärr, fast det kunde man ju önska. Fan, när det blir kravaller så ska det alltid slås sönder hamburgerifönster och privatpersoners mersor, sula lite gatsten på banker och försäkringsbolag i stället, reclaima banken i stället, det är ju egentligen vi som äger den, det är våra pengar dom lajar med.
Johan: Jag jobbar ju då mest i Haiku-form när det gäller lyrik. Jag skriver de flesta av mina texter utifrån att jag tycker illa om nån person eller personer, som jag stött på och så blir det några rader om det, gärna med glimten i ögat. Man ska inte ta allt så jävla allvarligt, du vet…

Vad är budskapet/drivkraften bakom Massgrav?

Ola: Budskapet är oftast ilska, drivkraften är att det är kul. Om det var skittråkigt att ha Massgrav så skulle vi inte kämpa på för att få ut vårat budskap om att vi är arga på en jävla massa grejer. Därför gör vi bara saker som verkar kul och försöker alltid ha det schysst – vi sover inte på jumpasalsgolv och sånt där, det ska vara hotell och god mat och dricka, annars får det vara.

"Napalm över stureplan" har funnits tillgänglig ett tag nu. Hur har försäljningen gått och vad har ni fått för respons? Vad kan ni berätta om den för de som inte har hört den?

Ola: Ok, Napalm öfver Stureplan är en CD som Sound Pollution-Ken släppte vid årsskiftet och den innehåller dels vår ”Hatfylld och Nerpissad”-EP och dels en 15-16 nya låtar och den klockar väl in på 20 minuter eller nått sånt och det är jävligt lagom, man orkar inte med att lyssna på oss längre än så. Det är ett jävla rens hela tiden och... ja, den är bra som fan, köp den (så har vi råd med mera pommac och hotellrum). Ken snackade om att det börjar bli dags att trycka om den så den har väl sålt 1000 ex då antar jag, ingen aning om det är bra eller inte, jag tycker det är helt sjukt att tusen pers har en skiva med oss så jag är nöjd. Responsen har varit finfin om man ser på recensioner och att folk har hört av sig och velat intervjua och sådär, vi har ju kört MRR och SFL och även fått schyssta recensioner där så det är inget att gnälla om.
Johan: Jag har då faktiskt inte sett en dålig recension, vilket ju e jävligt roligt!

"Napalm över stureplan" är släppt genom soundpollution. Hur har det
samarbetet fungerat och kommer ni att jobba med dom mer i framtiden?

Ola: Du, det har funkat så jäävla bra, Ken har skött allt så otroligt smooth så vi är supernöjda, vill han jobba med oss nått mera så kommer vi definitivt att köra vidare med Sound Pollution.
Johan: Sound Pollution e ett guldbolag! Och till alla nollor som tror att SP är samma som SP i Gamla Stan i Sthlm, fuck off.

Förklara gärna lite närmare titeln "Napalm över stureplan" för dom som inte är så stockholmsbevandrade eller levt i en bäverröv i hela sitt liv.

Ola: Jaa… Stureplan är ett torg i Stockholm och därikring ligger alla flotta uteställen där flådrika brats och dokusåpamänniskorna hänger och blir fotade av kvällstidningarna och lyssnar på frääsch musik. Titeln ”Napalm över Stureplan” började som ett t-shirttryck för Massgrav som jag hittade på på den tiden när vi inte hade nån trummis och fick repa med bas och gitarr i mitt vardagsrum (jättepopulärt bland grannarna), tror jag hade läst titeln ”Stukas over Disneyland” och började dagdrömma om att segla in över Norrmalm i ett stort jävla bombplan och brandbomba alla glassiga as och förvandla hela nöjesmeckat till ett kaos av brinnande förvridna lik. Tja, och så tycker tydligen folk att det är en ”rolig” titel, både DN och Nöjesguiden har gjort sig lustiga och försökt verka som att dom fattar nått, men det gör dom ju såklart inte.
Johan: Jag skrev faktiskt låten när vi var i studion och spelade in ”Fast i Skiten”. Det är en av ytterst få Massgrav-låtar som tillkommit i studion. Alla andra låtar tillverkas i vår skrivarstuga i Vita Bergsparken, där rinner inspirationen till må du tro.

Berätta lite om era tidigare skivsläpp!

Ola: Har jag redan gjort i första frågan
Johan: Ytterst limiterade släpp, svåra som fan att få tag i. Ge upp om ni försöker…

Skulle ni kunna tänka er att ligga på en stor/större etikett eller är
underground viktigt för er?

Ola: Vafan, Sound Pollution är väl stort, typ ett av dom största punkbolagen i världen? Allvarligt talat har jag svårt att tänka mig att nått mycket större bolag skulle vara intresserat, det verkar helt meningslöst. Om Virgin skulle höra av sig så skulle vi inte tacka nej för att vi är emot storbolag, utan för att det skulle vara helt värdelöst för oss att jobba med dem. Det finns ett gäng bra, seriösa bolag som släpper vår typ av musik och är bra på den, varför skulle man söka sig nån annanstans?
Johan: Att vara underground för sakens skull känns dock inte särskilt viktigt för oss.

Hur ser framtiden ut för massgrav (mer skivsläpp? spelningar?)?

Ola: Mer skivsläpp, absolut! Spelningar också. Tyvärr så sackar jag ner bandet lite, jag har inte riktigt så mycket tid att lägga på det som man skulle kunna önska, man skulle ju vilja släppa tre plattor om året och åka på turnéer, men det funkar inte riktigt tyvärr. I år kör vi lite helgspelningar, att vi flyger iväg på fredan och hem på söndan, det är kanon för min del. Skulle gärna göra nån sorts helgturnéer också, spela på fredag och lördag, men det kräver lite mer organisation och vi spelar bara när nån ber oss, vi orkar aldrig höra av oss till nån och be att få spela.
Johan: Så hör av er för fan!

Vad kan man förvänta sig av en spelning med Massgrav ?

Ola: Man kan förvänta sig ett satans mangel, en hel del felspel (särskilt efter typ 2 tredjedelar av setet när jag och Indy börjar krokna) och en dusch av förolämpningar mellan låtarna. Och så lite schyssta covers, vi tycker sånt är kul att höra med andra band och det är kul att repa in, så vi brukar dra nån cover för det mesta.
Johan: 25 minuters sodomi uppblandat med lite svordomar och heavy metal-riff.

Några avslutande ord från Massgrav till läsarna!

Oi-punk suger.